Temperaturen stiger og sommeren er tæt på, som også betyder at hugormen er stået op af deres vinterhi – det lyder jo alt sammen spændende og man får næsten lyst til at gå ud og finde en lille sød hugorm, da hugormen jo er et spændende dyr, men som med alle slanger, er de ikke så spændende, hvis de sætter deres gifttænder i én selv eller værre ens hunde eller katte.
Men som udgangspunkt skal man ikke blive bange, skulle det ske. Det er altid vigtigt at holde roen, både for dig selv, men mest for din hund eller kat, så den ikke bliver mere skræmt over det som lige er sket.
Vi har samlet lidt gode råd, som kan sikre alt går bedst muligt:
Gode råd til gå-turen:
– Husk ikke at liste, men lav lidt larm når I går tur – dette vil ofte få hugormen søge væk, den vil nemlig helst undgå at blive jogget på 😉
– Skulle det ske at ens hund bliver bidt, så er det vigtigt du ikke lader den løbe hjem, så hvis det er muligt, bær den eller ring til en som kan hente jer.
– Før I går hjem, sæt dig ned og få ro og oveblik i 5-10min, det giver også din hund mulighed for at slappe af, før I går videre.
– Nu skal du ringe til din lokale dyrlæge, eller dyrehospital, så hunden hurtigt kan få den behandling den kræver, de vil som regel også kunne give dig lidt vejledning over telefonen.
– Som med så mange ting, så passer ikke alt man hører og derfor må du på ingen måder prøve at suge giften ud, dette øger risikoen for infektion og fører giften over til dig og kan nemt optages i munden. Det ønsker vi ikke.
Det er muligt at give sin hund antihistamin tabletter, men vi anbefaler ikke, at du selv behandler din hund med antihistamin tabletter. Vi anbefaler ALTID at man søger hjælp hos dyrlægen eller at man ringer til Dyrenes Beskyttelse vagtcentral på 1812 (link). De vil kunne forklare dig hvad du kan give og hvordan, plus de vil kunne hjælpe dig med, at finde den nærmeste dyrlæge, som altid er det bedste valg at kontakte.
Hvor farligt er et bid fra en hugorm for ens hund eller kat ?
Oftest sker der ikke så meget, hvis blot hunden bliver behandlet. Hævelsen på hundens eller kattens snude/pote vil oftest foretage sig, og den utilpashed som den har, vil forsvinde i løbet af et døgn tid.
Er ens hund i en udsat gruppe som, undervægtig, gammel, hvalp eller killing eller har den andre problemer så som nyre, lever eller hjerteproblemer, kan de være mere udsat.
Hos ca. 50% af hunde og katte, som er udsat for et hugormebid, bliver deres organer påvirket. Der er oftest tale om at det er deres lever der bliver mest påvirket og der er derfor er det en god ide, at holde lidt tilbage på motionen de næste 8 – 14 dage efter episoden.
I slemme tilfælde, kan der opstå komplikationer som f.eks organpåvirkning, hjerteproblemer eller voldsom infektion – disse er ofte midlertidlige. Man kan også opleve vævsdød f.eks. på det ben der er blevet bidt. Da dette kan føre til, at hunden eller katten ikke overlever, anbefaler vi altid, at man tager kontakt til ens dyrlæge, så hurtigt som muligt.