Hvad er blæresten hos hunde?
Blæresten er krystaller der samler / ophober sig i hundes blære. Grunden til dette er hundens nyre, hvis funktion er at udskille affaldsstoffer i en opløselig form, har svært ved opløse bestemte stoffer og de vil derfor blive til krystaller og kan hundes krop ikke nå, at skille disse krystaller ud, i samme tempo som de dannes, ja så ophober de sig op og danner det vi kalder for blæresten.
Hvilke symptomer skal du være opmærksom på omkring blæresten?
- – Ændringer eller helt eller delvist ophørt vandladning
- – Din hunds forsøg på vandladning er uden resultat
- – Din hund har smerter ved vandladning
- – Din hund har blod i urinen
- – Ser du småsten i din hunds urin
Hvordan stiller dyrlægen diagnosen blæresten?
Hunde med blæresten kan være svære at diagnosere, en af grundene til det er svært at stille en diagnose omkring blæresten er, at ikke alle typer har samme egenskaber.
Nogle gange er det nemt, da blærestenene er så store, at dyrlægen kan mærke dem igennem hunden, andre kan dyrlægen se på et helt almindeligt røntgenbillede. Ultralyds diagnostik kan også være et hjælpemiddel til at finde og opdage blæresten hos hunde.
Normalt vil en dyrlæge undersøge en urinprøve via et mikroskop og den vej se om der er krystaller tilstede, som så vil øge mistanken om blæresten.
Men selvom dyrlægen ikke kan se noget under et mikroskop, så kan hunden fortsat have blæresten og derfor vil et røntgenbillede, ultralyds diagnostik også kunne tages i brug.
Kan man behandle blæresten?
Det korte svar er ja.
Det kan dog kræve en del af hunde med blæresten, at blive helt raske, da man enten behandler blæresten medicinsk eller kirurgisk, som afhænger af, hvilken type, der er tale om.
Hvis den medicinske behandling er en mulighed, vil man blandt andet ved hjælp af omlægning af diæten gå efter at opløse blærestenene den vej. Men hvis dette ikke lykkes, fjernes blærestenene ved en operation. Og efter operationen vil dyrlægen undersøge blærestenen, for at finde den bedste og mest målrettede efterbehandling.
I langt de fleste tilfælde vil hunden efter en operation være på en let fordøjelig diæt med et lavt mineralindhold, så dens nyre skal lave mindst muligt.
Efter vil man også løbene undersøge hundens urin for bakterier. Og finder man bakterier i urinen, skal hunden behandles med antibiotika i op til 4 uger, så man sikrer disse bakterier bliver udryddet.
Som beskrevet er blæresten en konsekvens af koncentreret urin, som kan komme af for lidt væske, og derfor vil dyrlægen ofte vælge at give hunden væske gennem drop, i de første par dage efter behandling. Grunden til dette er, at få hunden til, at tisse hyppigere og på den måde få gennemskyllet nyren bedre.
Hvad gør jeg, hvis min hund har haft blæresten?
Som det første skal den have masser af frisk drikkevand, så man sikrer den drikker nok og den vil også skulle være på en diætmad, som kan være Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Urinary Care, Eukanuba Hundefoder Veterinary Diets Renal eller Specific CCD Struvite Management. Dette er dog noget din dyrlæge vil finde frem til og hjælpe dig og din hund med, så hunden får lige netop den diæt, der er bedst for den.
Kan alle hunde få blæresten?
Ja, alle hunde kan få blæresten, dog er der nogle hunde som har en større risiko for blæresten, og den er hos hunde der drikker for lidt. Risikoen for at ens hund får blæresten er højere hos hunde, som har tilbagevendende eller kroniske infektioner i urinvejene, det betyder dog ikke tæverne har størst risiko for blærebetændelse, tæver og hanhunde har nemlig samme risiko for blæresten.
Er nogle hunderacer særligt udsatte for at få blæresten?
Ja; eller der er nogle hunderacer som synes at være overrepræsenterede, når det kommer til blæresten hos hunde som, dværgpuddel, bichon frisé, lhasa apso, miniature schnauzer, pomeranier, cockerspaniel, yorkshire terrier, men alle hunde kan få blæresten.
Nedenfor er en beskrivelse af de hyppigst forekommende blæresten, samt et forslag til diætetisk behandling.
-
Struvit-sten
MAP-krystaller er den hyppigst forekommende blæresten hos hunde og udgør ca. 2/3 af alle blæresten, MAP-krystaller står for Magnesium-ammonium-fosfat krystaller som er et fosfat mineral med formlen NH4MgPO4 · 6H20. Struvit-sten kan være 100% struvit eller en blandingsform med andre stendannelser. -
Oxalat-sten
Denne type blæresten opstår, når hunden får en foder, som gør dens urin sur, altså sænker hundes urin pH-værdi. Nogle undersøgelser viser, at hunde, som får store mængder C-vitamin, vil kunne have større risiko for at udvikle calcium-oxalat krystaller som fører til oxalat-sten.
Hvis ens hund bliver ved med, at have tilbagevendende problemer med oxalat-sten, vil en dyrlæge skulle undersøges hunden for sygdomme, der kan skyldes den høje calciumudskillelse. Oxalat-sten behandles ofte ved, at man giver hunden en diætfoder, der normaliserer urinens pH. -
Calcium-fosfat krystaller
Findes ofte i kombination med andre typer blæresten og ses oftest i struvit-sten. Faktisk 40% af alle blæresten indeholder calcium-fosfat udkrystallisering.
Det er specielt tævehunde som danner denne form for blæresten. Din dyrlæge vil ofte undersøge, om hunden lider af andre sygdomme, som kan føre til en øget calciumudskillelse eller sur urin. Calcium-fosfat krystaller behandles med en diæt, som tvinger pH i basisk retning. -
Urat-sten
Er en type blæresten som særligt Dalmatinere er disponeret for, da hunde af racen Dalmatiner udskiller store mængder urat i urinen – 200-800 mg/dag mod normalt 15-50 mg/dag hos andre racer. Dalmatiner er derfor særligt disponeret for at danne urat-sten. Og unge hunde af andre racer der rammes af urat-sten, vil dyrlægen her ofte undersøge, om de lider af tilgrundliggende lever- eller nyresygdomme.