Min hund vil ikke spise – efter man har læst dette, vil man have en bedre forståelse for, hvorfor ens hund ikke vil spise som den skal, og hvad man kan gøre for at hjælpe den. I virkeligheden er ens hund for det meste ikke “kræsen”.  Der er ofte en meget logisk forklaring på, hvorfor ens hund ikke spiser normalt.

Der er mange meninger og meget at fortælle om dette emne. Men vi har opsummeret det, vi har erfaret, lært og læst os til, i nedenstående tekst.

Det giver det meste viden, man kan have behov for om sin hund og dens foder.

Kvaliteten af det foder, ens kæledyr får, er MEGET vigtigt for dens helbred, på samme måde som det er for mennesker. Og det er derfor meget vigtigt, at man sikrer, at den får noget godt foder, og man bør ikke spare på denne del, da det kan koste dyrt i dyrlæge besøg m.m. at vælge den billige løsning.

Det er også vigtigt at man ved, at når folk taler om, at deres hund ikke spiser, er der ofte tale om at den ikke spiser NOK. Meget få hunde spiser ingenting.

VIGTIGT:
Spiser hunden overhovedet ikke, bør man straks gå til en dyrlæge. Kontakt dyrlægerne på Vetboxen.dk.

Problemet er ofte, at de får deres energi andre steder. De får måske rigtig mange godbidder, og måske er den så ”heldig”, at den får en lille stump mad ved bordet, når dens ejere spiser. Eller et lille stykke pølse eller et stykke kød, som i sig selv svarer til, at vi mennesker går rundt og spiser lidt slik og andet godt hele dagen. Gør vi det, så spiser vi jo heller ikke så meget aftensmad, vel? Og det er her, man også glemmer at ens hund i virkeligheden hurtigt kan få dækket det, dens mave mener den har behov for – som ikke er det samme som det den har BRUG FOR.

Det er i virkeligheden få, der virkelig ved, hvor lidt der skal til, før ens hund har fået energi nok, men det kan vi så lige fortælle dig her: Det kræver ikke mange frikadeller, stykker ost eller andet godt fra bordet før en hund har fået nok energi til den daglige motion og leg. Derfor rører den ikke sit foder. Den skal bare have nogle få krummer og så en godbid, så er der energi nok til at løbe rundt og have det sjovt.

Der er dog ikke nok af de sunde vitaminer, mineraler og fibre mm. i menneske mad.

Hunde og mennesker har ikke de samme behov, og derfor har vi brug for forskellig mad.

Kvalitetshundefoder hjælper hunde med at være sunde og raske, og gør at den lever længere. Når man fodrer med kvalitetsfoder, såsom Hill’s Science Plan, Hill’s Prescription Diet, Eukanuba Veterinary diets, Eukanuba, Specific og andre kendte mærker, så kræver ens hund ikke så meget mad, før den har fået nok energi og vitaminer.

Man skal ofte lige vænne sig til de små kopper/portioner, som selv en stor hund må ”nøjes med”. Det er netop derfor, at det faktisk er billigt at købe f.eks. Hill’s eller Specific. Det koster kun mellem 8,- til 9,- kr. pr. dag at fodre en mellemstor hund med dette kvalitetsfoder, som de fleste dyrlæger i øvrigt også anbefaler.

Tilbage til hvorfor ens hund ikke er kræsen

Min hund vil ikke spise - hvad kan jeg gøre ?

Svaret finder man hos de vilde hunde; altså hunde, der lever vildt. De æder stort set alt, også selvom de skal spise det samme hver dag. Ulve og andre dyr, der lever i det fri, får heller ikke specielt varieret kost. Kosten er stort set det samme alle ugens dage. De spiser derfor det, de kan finde. Det betyder, at når hunden først har spist maden et par dage, ja så kan den ”lide” det, og det bør derfor ikke være nødvendigt at skifte foder mere.
Den kommer ikke lige pludselig på andre tanker om, at nu kan den f.eks. ikke lide Hills Mobility med kylling. Sådan er en hunds natur heldigvis ikke, og man bør derfor ikke have halve poser med foder stående i bryggerset. Den skal nok spise op.

Så når vi snakker om ”Kræsenhed hos hunde” er det ofte noget, ejeren har lært hunden igennem tiden ved at bøje sig for den. Og det, der så sker, er, at hunden finder ud af, at venter den længe nok, så kommer ”herren” med ostemadder, frikadeller med sovs, pølser og leverpostej.

En lille test, man kan lave, er at skifte slikskålens indhold ud med hundemad. Så vil hunden med stor sikkerhed være interesseret i indholdet. Husk at det skal ikke være sådan den får sin mad, men så ser man selv, at det ikke er maden som er et problem.

Problemet er ”desserten” – dvs. at det er blevet en dårlig vane at putte leverpostej ovenpå tørfoderet  🙂

Men hvad kan jeg gøre, når min hund er “kræsen” ?

Ja, det er i første omgang vigtigt at få det ud af hovedet, at ens hund er kræsen. Det er den ikke.

Det næste er, at man helt dropper at give den godbidder eller andet godt, som ikke er dens mad.

Står maden hele tiden fremme, vil den ofte gå og småspise hele dagen, og vil af naturlige grunde ikke være vildt sulten, når man sætter mad ned til den.

Den vil måske bare lige prikke til foderet og gå videre – det er så ikke fordi, den ikke er sulten… den har bare lige spist 🙂

Det næste er, at man kun giver hunden sin mad på gulvet i max. 30 min ad gangen.

Dette gør man 2-3 gange om dagen.

Er hunden voksen, kan man godt nøjes med at fodre 1-2 gange pr dag.

Hunden  ser hurtigt, at maden bliver taget væk, hvis ikke den spiser det nu. Og det er rart at vide, at en hund rent faktisk normalt kan overleve langt over 4 dage uden mad, hvis bare den har adgang til friskt vand.

Din hund skal lære, at spise når der er mad!

Din hund skal lærer, at spise når der er mad!

Det er selvfølgelig bedst, at den spiser regelmæssigt. Og i løbet af disse ”stædighedsdage” (hvem bukker under først?), vil de fleste hunde lære, at den skal spise når maden er der; ellers er der ikke noget, og du vil se din hund hoppe på maden, når du giver den lov.

På samme tid er dét, at give hunden mad på faste tidspunkter, med til at give større succes, når man går tur med hunden. Det som man er ude efter er, at få hunden til at tro, den ikke får mad igen. Den skal ikke være sikker på, at der kommer noget andet efter.

Og når først den føler rigtig sult, så skal dens instinkter nok tage over, og I vil se en hund spise med vellyst. Når den først har lært, at den skal spise, når maden bliver sat frem, vil man igen kunne starte op på et godt kødben. Ikke hver dag eller hver uge, men som noget godt, der kommer uden den ved det – og man bør altid give ens hund godbidder, der renser dens tænder, plus ALTID huske på ens hunds størrelse, og blive ved med at huske, der ikke skal mange godbidder til, før det er som vi selv spiste 1 kg slik om dagen 😉

Husk: der er forskel på Kødben og godbidder der renser dens tænder – Når vi siger kødben, er det rigtige kødben og de feder rigtig meget og man kan finde masser af godbidder som renser tænder, der ikke feder på samme måde og den vil føle samme glæde ved disse; de vil bare være sunde for dens tænder.

Vær opmærksom på, at ikke alle godbidder er gode, og du bør derfor spørge din dyrehandler efter nogle fedtfattige godbidder uden sukker eller for meget salt, som man desværre ofte vil finde i billigere godbidder.


Er I igang med at lære hvalpen at være renlig ?

så har vi hørt en rigtig god tommelfinger regel: Ikke fodre efter kl. 17, og ikke give hunden vand efter kl. 19. eller den sidste gå-tur, så den ikke skal tisse igen.

På denne måde er det nemmere for hvalpen at holde sig. 

Når I vågner, skal I give den vand med det samme. Hunde og hvalpe plejer at skulle lave ”nr. 2” ca. 10 sekunder efter at den har spist…. ”good to know” 😉

Husk! dette er kun mens man er i gang med at gøre ens hund renlig, så det er altså ikke noget man ALTID bør gøre. Og det er også muligt at gøre ens hund renlig uden, men dette er noget som mange har succes med og hvis man er opmærksom på sin hund, sikre og den har vand resten af dage, så er dette en måde at hjælpe sin hund med at blive renlig på.

Nu skulle I være klar til at lære jeres hund at spise det rigtige, og I vil med sikkerhed være glade for resultatet efter jeres arbejde.

Besøg vores kategorier med sund hundemad:

  • Eukanuba
  • Specific
  • Hill’s Ideal balance
  • Hill’s Prescription diet
  • Hill’s Science plan
  • Eukanuba Veterinary diets
  • Carnilove
  •  

    Med venlig hilsen

    Jacob N. Masters |  Vetboxen.dk

    Hundefoder og Diætfoder fra SpecificHundefoder fra Hill's Science Plan Diætfoder og hundefoder fra Hill's Prescription Diet Hundefoder fra Carnilove Diæt og hundefoder fra Eukanuba Veterinary diets