Akvarie startsæt
Som normalt vil indholde lys, filter og varmelegeme
Sten
Ens bundlag er meget vigtigt da dette virker som et filter i ens akvarium, så der er ikke grund til at spare her. Man skal ca. have 5cm bunddække som er ca. 15 liter sten. Dette bundlag vil give dig et rigtig godt filter og give god plads til at plante planter, som så vil være nemmere at holde.
Vandplejemiddel
Er ikke kun vigtigt ved akvarie start, men også ved ALLE vandskift, da det fjerner klor og metaller fra vandet, så det bliver til godt “fiskevand”. Her kan man bruge f.eks mærket Tetra, ved opstart af akvariet skal man bruge AquaStart og ved almindelig vandskift skal man bruge AquaSafe. Man skal være opmærksom på ikke at hælde det i når vandet er iskoldt, idet de gode baktierier i flaskerne da vil “dø”. Derfor er det godt at tilføre vandplejemidlet dagen efter man har sat vand på akvariet, alternativt kan man blande vandet med en lille smule varmt vand.
Bakterier
Er dem som gør at dit filter kan holde NO2 nede og andre ting man ikke ønsker i sit akvarium, da det er dem der dræber ens fisk og planter. Det er også vigtigt at man husker at benytte aktivtkul efter man har brugt medicin, så man får alle medicinrester ud. Min. 5-7 planter planter giver ilt og er med til at holde de bakterier man ikke ønsker nede og flere fisk spiser af dem. Og det sidste er grund til man ikke kun skal have 2-3 planter, da man så nok vil opleve at man ikke kan holde dem. Grund er ens fisk spiser dem hurtigere end de kan vokse.
Antal fisk ja det er det store spørgsmål, men ca. 1 cm udvokset fisk pr liter man kan have flere, hvis vandskift sker en gang pr uge. Så til 54 liter ca. 10 neonfisk og 2-3 lidt større. Her vil der også være plads til 1-2 maller. Slamsuger Denne er nøglen til rengøring, da man ALTID skal tage vand gennem gruset fra bunden ved vandskift, da det er her alt det man ikke ønsker vil være og det rene vand vil være i toppen. Gødning (piller og flydende) Er vigtigt så ens planter kan vokse sig store og kan “spise” alle de bakterie man ikke ønsker.
Vi anbefaler at man både har gødning i form af piller og flydende i starten. Så alle kan få en god start, men ellers er plantefylde godt for de fleste fisk. Fiskefoder (piller, fuldfoder, frost/gele) Ofte har folk kun én type fiskefoder og det kan man ikke anbefale, det er super vigtigt at have flere typer foder, så alle får dækket deres behov og alle får en varieret kost.
Vi anbefaler du altid har piller, fuldfoder og frost eller gelé. Pynt (gemmesteder) pynt er ikke kun for sjovt eller for at det skal se pænt ud. Men en vigtig del for dine fisk og mallers velfærd, så husk at købe “pynt” det vil dine fisk og maller nyde godt af. En trærod eller en mallehule er altid en god løsning. Testsæt vandkvaliteten er meget, meget vigtigt for ens fisk og planter og derfor er det meget vigtigt, at man har et testsæt. De er nemme at bruge og giver hurtigt et billed af om alt er ok eller hvor det ikke er ok. Og de er meget nemme at bruge tager 5-10 sekunder så har man svar.
Man bør gøre det som mål at teste ved hvert vandskift og holde en lille logbog over disse test, så kan man gå tilbage m.m. Stiks kan benyttes men vi anbefaler et rigtig testsæt. AquaStart (bakterievæske, hældes gennem filter, så svampen får de gode bakterier øjeblikkeligt.
FilterSvampen må ikke, vaskes under koldt vand da bakterierne dør af det kolde chok). Når dette er tilført, skal man vente MINDST én uge før man stille og roligt begynder at sætte fisk i. -sten (vaskes til vandet er klart, lidt sten af gangen, idet dette gør det mere overskueligt). -planter (vi anbefaler min. 5-8 planter pr 60 liter) -mallehule -større pynt -evt foder -evt slamsuger – gør skift af vand meget nemmere!! -evt magnet (magfloat) til at lette rengøring af akvarie lettere, det er en magnet som deles i 2, én på indersiden, dvs i vandet og den anden er udvendig.
Når man kører denne frem og tilbage fjerner den algevækst på ruden. -skraber med barberblad i kan man ikke leve uden -og sidst men ikke mindst et fiskenet 🙂 Husk: Der skal skiftes lidt vand en gang om ugen i starten og her tilføres bakterier ved hvert vandskift.
Håber du føler du er blevet lidt mere rustet til at komme igang, ellers er der helt sikkert en sød medarbejder i én af Foderboxen.dk’s butikker, som du kan få personlig rådgivning af 🙂
Med venlig hilsen
Jacob N-Masters Uddannet Dyrepasser assistent og akvarie nørd – Vetboxen.dk