Ferietid er tid til nyt kæledyren
At et nyt firbenet familiemedlem kræver tid og tålmodighed, som de færreste har i en travl og stresset hverdag. Derfor er sommerferien, hvor de fleste familier har flere ugers sammenhængende fri, det perfekte tidspunkt til at byde en killing eller hvalp velkommen.
Hvor gammel skal hvalpen eller killingen være ved køb?
Der er helt klar lovgivning omkring salg af killinger og hvalpe, der tager hensyn til, hvornår de kognitivt og fysisk er klar til at undvære deres mor.
- Killinger skal være minimum 12 uger gamle ved salg
- Hvalpe skal være minimum 8 uger gamle ved salg
Det er ulovligt både at købe og sælge killinger og hvalpe, der er yngre end ovenstående. For hvalpenes vedkommende kan der desuden være fordele ved at vente et par uger ekstra. Dog er det vigtigste naturligvis, at du har tiden til at byde din killing eller hvalp velkommen, når du overtager den – og det kan sagtens tage både dage og uger.
Tag godt imod din hvalp eller killing
Det vil altid være en omvæltning for et dyrebarn dels at skulle undvære sin mor og sine søskende fra den ene dag til den anden og dels at skulle forholde og vænne sig til et helt nyt hjem og nye mennesker. Der er ikke noget at sige til, at det kan tage lidt tid for killingen eller hvalpen at finde sig til rette og begynde at føle sig tryg. Der er dog nogle tiltag, du kan gøre, så du fremmer processen:
- Fortsæt med det foder, som killingen/hvalpen er vant til
- Overtag gerne kurv/tæppe med hjemlige lugte
- Lad ikke killingen/hvalpen være alene i starten
- Hvis muligt, overtag gerne et søskendepar, så der er trygt selskab
- Sørg for sjov underholdning og brug masser af tid på at nusse og lege
- Lad killingen/hvalpen komme til dig og den øvrige familie i eget tempo
- Respekter et sovende dyr, og at dyret er ”helligt” i sin kurv
Er der børn i husstanden, vil de sikkert gerne snakke med hvalpen/killingen konstant. Det er vigtigt, at det lille dyr også får tid til at hvile og spise i fred, så der bør på forhånd laves regler for, hvornår man må opsøge, og hvornår der skal være tid til fred og ro.
Accepter tilbagefald
Selvom en killing eller hvalp er renlig, når du overtager den, kan der sagtens ske tilbagefald, når den skal vænne sig til sit nye hjem. Det er en helt naturlig reaktion på en stressfaktor, og det er ikke noget, du skal være nervøs over. Langt de fleste dyr vil af sig selv finde tilbage til renligheden, når de er faldet til og igen føler sig trygge. Skæld aldrig dit kæledyr ud, hvis der sker et uheld, men husk den venligt på, hvor den skal besørge ved at bære den uden for eller over i kattebakken.
Til hvalpeejere: Sørg for at gå mange kortere ture i starten. Start eventuelt i haven og udvid stille og roligt til nærområdet. Hvalpe har behov for at tisse oftere end voksne hunde. I begyndelsen kan det derfor også være nødvendigt med en tissetur i haven sen aften og tidlig morgen – og måske en gang i løbet af natten.
Til killingeejere: Sørg for at vælge en kattebakke, der minder om den kattebakke, som din killing er vant til fra tidligere hjem. Vælg også gerne samme type af kattegrus, så ikke killingen skal vænne sig til nye toiletforhold oveni tilvænningen til flytningen.
Drop rejsen
Ferietid er et rigtig godt tidspunkt at tage imod et nyt kæledyr; især hvis der er tale om et dyrebarn. Familien er hjemme i adskillelige uger, så hvalpen eller killingen kan nå at vænne sig til det nye hjem og de nye familiemedlemmer – og så I langsomt kan begynde at træne at være alene hjemme, når hverdagen igen nærmer sig.
Vælger I, at ferien skal være tidspunkt for familieforøgelse, bør I vælge rejsen fra. Dels bør jeres nye kæledyr ikke allerede blive passet af andre, førend det er faldet til hos jer, og dels bør det ikke blive udsat for den stressfaktor, det er, at blive medbragt på en rejse med en familie, som den knap nok har vænnet sig til. Det er derfor enten rejse eller kæledyr.